Duże zakłady przetwórstwa spożywczego wykorzystają wiele wykrywaczy metali w strumieniu przetwarzania, aby zmniejszyć zarówno uszkodzenia maszyn przetwórczych, jak i zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Parametry wydajności dla przetwórstwa spożywczego są ustalone w przemyśle. Parametry wydajności obejmują też catering Białystok.

Catering dziś – smak na bogato

Przy projektowaniu procesów dla przemysłu spożywczego mogą być brane pod uwagę następujące parametry wydajności:

  • Higiena, np. mierzona liczbą drobnoustrojów na ml gotowego produktu.
  • Efektywność energetyczna mierzona np. „toną pary na tonę wyprodukowanego cukru”.
  • Minimalizacja odpadów, mierzona np. „procentem utraty skórki podczas obierania ziemniaków”.
  • Ilość wykorzystanej siły roboczej, mierzona np. „liczbą godzin pracy na tonę gotowego produktu”.
  • Minimalizacja zatrzymań czyszczenia mierzona np. „liczbą godzin między zatrzymaniami czyszczenia”.
  • Tendencje we współczesnym przetwórstwie spożywczym

Rygorystyczne stosowanie zatwierdzonych przez przemysł i rząd standardów w celu zminimalizowania możliwego ryzyka i zagrożeń. Przyjętym standardem międzynarodowym jest HACCP.

Catering dziś – dieta, czemu nie?

Rosnące koszty energii prowadzą do coraz większego wykorzystania energooszczędnych technologii, np. przemienników częstotliwości na napędach elektrycznych, izolacji cieplnej budynków fabryk i podgrzewanych naczyń, systemów odzysku energii, zamrażania jednej ryby na całej drodze z Chin do Szwajcarii.

Kadra pracownicza firmy cateringowej

Gotowanie lub gotowanie to sztuka, technologia, nauka i rzemiosło w zakresie przygotowywania żywności do spożycia z wykorzystaniem ognia lub ciepła lub bez nich. Techniki i składniki gotowania różnią się znacznie na całym świecie, począwszy od grillowania potraw na otwartym ogniu, poprzez używanie pieców elektrycznych, aż po pieczenie w różnego rodzaju piekarnikach, odzwierciedlając unikalne tradycje i trendy ekologiczne, gospodarcze i kulturowe. Sposoby i rodzaje gotowania zależą również od umiejętności i rodzaju treningu danego kucharza.

Gotowanie odbywa się zarówno przez osoby mieszkające we własnych lokalach, jak i przez profesjonalnych kucharzy i szefów kuchni w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Gotowanie może również odbywać się w wyniku reakcji chemicznych bez obecności ciepła, takich jak na przykład tradycyjne danie południowoamerykańskie cewiche, w którym ryby gotowane są z kwasami w soku z cytryny lub limonki.

Przygotowywanie potraw z gorącem lub ogniem jest działaniem unikalnym dla człowieka. Być może rozpoczął się około 2 miliony lat temu, choć archeologiczne dowody na to, że sięga nie więcej niż 1 milion lat temu.

Ekspansja rolnictwa, handlu, handlu i transportu między cywilizacjami w różnych regionach oferowała kucharzom wiele nowych składników. Nowe wynalazki i technologie, takie jak wynalezienie ceramiki do przechowywania i gotowania wody, rozszerzone techniki gotowania. Niektórzy nowocześni kucharze stosują zaawansowane techniki naukowe w przygotowywaniu potraw, aby jeszcze bardziej podkreślić walory smakowe serwowanych potraw.

Z analizy filogenetycznej wynika, że już 1,8-2,3 mln lat temu ludzcy przodkowie wymyślili gotowanie. Ponowna analiza spalonych fragmentów kości i popiołów roślinnych z Jaskini Wonderwerk w RPA dostarczyła dowodów na to, że wcześni ludzie opanowali tam pożar już milion lat temu.